Header News EventsRead all about the opening of the exhibition that changed all Dutch History book!!!
Newspaper Articles from Monday, 2nd April, 2012:
- AD - Trouw - NRC Handelsblad - De Telegraaf - Het Parool - De Volkskrant -

Exhibition: "Cold Case: Willem van Oranje"
Opening: Sunday, 1st April 2012, Delft. 

Discover more about the investigation carried out at DelftTech of the "Death of Willem van Oranje" through the following broadcastings: "BlauwBloed" en "Peter R. de Vries, misdaadverslaggever"

 
 


Doodencel 601 van het Oranjehotel te bezichtigen in een drie-dimensionale digitale weergave

 

Klik op het plaatje hieronder om de Doodencel in 3D te bekijken

Doodencel 601, het monument voor de verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten in de Scheveningse gevangenis “Oranjehotel”, is recent zeer gedetailleerd vastgelegd. Laser-scans en digitale fotografie werden gebruikt om ieder detail van de Cel vast te leggen in een drie-dimensionaal beeld, dat vanaf 10 september via de website van de Stichting Oranjehotel te bezichtigen is en op de website van DelftTech. Doodencel 601 is één van de cellen waarin ter dood veroordeelden hun executie moesten afwachten, en is geheel in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Ook de inrichting van de Cel en de inscripties die de gevangenen in de muren maakten zijn nog aanwezig en zijn tot in detail vastgelegd in het 3D-beeld.

Dit project is uitgevoerd in een samenwerking tussen de Stichting Oranje¬hotel, beheerder van het monument, en het Delftse bedrijf DelftTech, dat de scans heeft uitgevoerd en de virtuele cel heeft gemaakt. De uitvoering is gedaan met mede¬werking van de Peni¬tentiaire Inrichtingen Haaglanden, die de huidige Scheveningse gevangenis beheert. Het project is financieel gesteund door het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg.
Het resultaat van dit project is tweeledig. Ten eerste wordt het monument, dat zich in een gang van de huidige gevangenis bevindt, hiermee ontsloten voor het publiek. Door de situering binnen de gevangenis zijn slechts weinig mensen, ook weinig oud-gevangenen, in de gelegenheid geweest de Cel te bezichtigen. Ten tweede is de Doodencel door dit project zeer nauwkeurig vastgelegd met het oog op behoud in de toekomst.
Persbericht 23 maart 2009: Schietproef in Museum Het Prinsenhof

 

In het kader van het onderzoek naar de moord op Willem van Oranje, hebben DelftForensics en Museum Het Prinsenhof vandaag schietproeven gehouden in de kelder van het Museum te Delft. De proeven zijn gehouden met een gereconstrueerd wapen, kruit en loden kogels. De schietproef is uitgevoerd op een muur in de kelder van Museum Het Prinsenhof, die net zo oud is als de muur waar de echte kogelgaten inzitten.

Naast de schietproeven is het bouwtechnisch onderzoek gestart. In de moordhal wordt het pleisterwerk verwijderd om oude bouwsporen te vinden. Hieruit is op te maken of er bijvoorbeeld deuren, ramen of poorten hebben gezeten ten tijde van de moord op Willem van Oranje.

De resultaten worden volgens planning voor de zomer openbaar gemaakt via het EO programma Blauw Bloed.